9.6.14

Una llei d’arquitectura que estimuli la qualitat

Fuente: ArqxArq 
Una llei d’arquitectura que estimuli la qualitat 

El pasado 5 de junio el Diari Ara publicó el artículo "Una llei d’arquitectura que estimuli la qualitat" en el que se explicaba que la Generalitat de Catalunya aprobaría en diciembre un anteproyecto de ley de la arquitectura para promover la calidad en esta "dictadura del precios" que promueven los concursos y así poder estimular la arquitectura en criterios de calidad y sostenibilidad.

S’aprovarà el 2015 i vol acabar amb “la dictadura del preu” dels concursos

La Generalitat aprovarà al desembre l’avantprojecte de la llei de l’arquitectura, impulsada per la direcció general d’Ordenació del Territori i Urbanisme. Aquesta iniciativa es començarà a tramitar al Parlament en els primers mesos del 2015. El seu objectiu és respondre a les vicissituds que s’han produït en el sector arran de l’esclat de la crisi i que l’ha castigat severament, especialment perquè les administracions públiques han deixat de ser clients actius. El principal cavall de batalla d’aquesta llei serà acabar amb “la dictadura del preu” en els concursos per adjudicar projectes arquitectònics, va dir a l’ARA el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i “incorporar-hi estímuls que premiïn criteris de qualitat”, com la relació amb l’entorn i la sostenibilitat. “Els principals articles de la llei atacaran com es confecciona un plec”. Fins ara l’arquitecte que presentava el preu més baix guanyava el concurs i aquest fet anava en detriment de la qualitat arquitectònica. 

Un nou centre de recerca
“És una llei llargament reivindicada pel sector dels arquitectes i els urbanistes” i que té el consens del sector, va subratllar Vila. El desenvolupament de la nova llei també preveu la creació del Centre d’Interpretació i Recerca de l’Arquitectura de Catalunya per fomentar i impulsar la qualitat arquitectònica. Aquest nou centre podria ser una pota, en sintonia amb la conselleria de Cultura, del futur Museu Nacional d’Arquitectura i Urbanisme. Aquesta entitat se sumaria al Consell per a la Qualitat Arquitectònica, un òrgan consultiu format per arquitectes i experts que vetllaran per fixar els criteris de qualitat. La llei de l’arquitectura formarà part, a més, del Codi del Paisatge, que incorporarà nous instruments legislatius per a l’urbanisme, el paisatge, el territori, la muntanya i la costa. 

La necessitat de redactar la llei de l’arquitectura sorgeix de l’obsoleta llei de política territorial, redactada el 1983 i modificada en reiterades ocasions en els últims anys. El fet decisiu en la renovació de les polítiques territorials és que el panorama actual “ja no és expansiu”, segons va dir el conseller, i que això havia comportat l’entrada del sector en “la innacció”. “S’ha acabat l’època del consum de sòl, ara anirem a protegir un model de creixement basat en la compacitat de les ciutats, en el sòl urbà existent, que regenerarem i optimitzarem. S’ha de garantir la seva complexitat i també el dret a la ciutat”, va concloure el conseller. 

5 de junio 2014 
Diari Ara

No hay comentarios:

Publicar un comentario