30.3.16

CEIP Sant Jordi - Vilanova i la Geltrú, alga + adell + aixopluc + puig

Fuente: alga taller d'arquitectura, adell, aixopluc, gerard puig
Fotografía: José Hevia



A learning space that is initially a school, will probably turn into a foreign languages public school, and might welcome other unforeseen public activities in the long term.


The plan is to create the best inner conditions so children and adults can concentrate, regardless of any eventual specific programs, using a cheap, long-lasting material -CMU block-, to create a ‘solar building’ than brings sun light into a pleasant atmospere. At night, its porous galleries glow into the deserted playground.

The commission is to add six classrooms, a dining room and a library to the existing Sant Jordi school, designed in the mid-seventies by MBM (Martorell Bohigas Mackay). Our goal was to design an indoors and outdoors learning space that provides engaging experiences for the little learners that populate it. Corridors become playgrounds and patios are sheltered by porches and a light and high pergola, that unites the new and existing constructions, a shade for the kids playground, and a protection net for the football pitch.

There was a design scheme made by the Catalan Departament d’Ensenyament that had to be followed. As it had some basic design mistakes which we were not allowed to change, we had to come up with a ‘solar building’, with an outer porous skin that brought optimal light and climatic conditions to the inside.

As the existing school is a Protected Architectural Landmark, we were suggested by the clients to use the same kind of materials. They were produced forty years ago, they are not available anymore. So we just decided to use whichever available systems and materials at hand. For still in 2014, material stock was an issue after the country’s economic downfall.

A hard, bare CMU block façade, which creates these conditions by very simple variations, creating patios, porches, galleries and privacy veils. This climatic cushion not only negotiates with sun’s rays, but also with all kinds of atmospheric variations, so children can realise they all become good weather. The school becomes the first porous passive structure built in Catalonia. It is based not in energy conservation, but in wise intercourse.



No hay comentarios:

Publicar un comentario en la entrada